вторник, 27 август 2024 г.

ВИА ЗА ВАРНА 2024

 

Отличените тази година с наградата ВИА за Варна са:


Драматичен театър Стоян Бъчваров,

Радио Варна,

Арх. Димитър Стефанов.

Те стават лауреат на наградата за изключителни заслуги към културата и културното самочувствие на Варна.

Поздравяваме наградените и им пожелаваме нови успехи в благородната им служба на културата.


* * *

 

събота, 24 август 2024 г.

Букбазар и неговите правила

 

Правилник на Букбазар

 

1. Букбазар е възможност книгите да се движат между хора, които ги ценят и искат да ги четат.

2. Букбазар има две главни форми: обичаен и организиран.

3. Обичайният букбазар се провежда спонтанно, без конкретна организация от страна на отговорни за това физически или юридически  лица, неа обичайни подходящи обществени места, в обичайно време.

4. Всяко физическо или юридическо лице има правото и възможността да организира букбазар на определено от него място и време, с определени от него специални правила.

5. В рамките на един букбазар всеки има право да предлага книги, които са негова собственост, да купува или да разменя, да подарява или да взема като подарък.

6. На букбязяр не се приема покупко-продажби в търговски обем и с търговски характер.

7. Инициатор и ментор на движението букбазар е Фондация ВИА – За живото изкуство. Тя осигурява безвъзмезна помощ и популяризиране на инициативи и добри практики, свързани с с темата.

 

Варна, 24 август 2024

Версия 1.2

 



* * *

 

За мюзикъла Бодигард

 

Гледала бях романтичният трилър „Бодигард“ от 1992 г. на режисьора Мик Джаксън, по сценарий на Лорънс Касдан, с участието на Кевин Костнър и Уитни Хюстън. Затова с любопитство реших да посетя и едноименният мюзикъл. На 16.08.2024 г. в Летен театър – Варна имах удоволствието да се насладя на мюзикъла „Бодигард“ в прочит на маестро Страцимир Павлов и режисьора Борис Панкин. Той е посветен на 120-годишнината от сключването на дипломатически отношения между САЩ и България, както и на 60-годишнината от рождението на великата Уитни Хюстън.

Спектакълът в режисурата на Борис Панкин е събрал впечатляващ състав. В ролите на певицата Рейчъл Марон и бодигарда ѝ Франк Фармър влизат атрактивната мюзикълна актриса от Уест Енд Манал Ел Фейтури и любимецът на публиката Орлин Горанов. Песните на незабравимата Уитни Хюстън и славата на едноименния филм с участието на Кевин Костнър явно са увеличили желанието на публиката да се наслади на новия прочит.

Нора Караиванова блести вокално като сестрата на певицата – Ники Марон. Звездата на мюзикълното дирижиране и оркестрация – маестро Страцимир Павлов, ръководи спектакъла, а сценографията е на Лальо Христов. Всичко това допълва и продължава блясъка на едно вечно заглавие, което ще остане в историята на световното кино и масова култура.

Спектакълът бе посрещнат с бурни овации и възторжени рецензии както във Варна, така и на другият ден в Балчик. Гостуването в Балчик бе посветено на 100-годишнината от създаването на лятната резиденция на кралица Мария Единбург и е част от фестивалната програма на Двореца „In The Palace“.

 

Христилия Кулева



 


* * *

 

четвъртък, 1 август 2024 г.

ВЗЕ 2024 – Благодарим за явяването

 

31 юли беше крайният срок за явяване на конкурса Варненска Златна Есен 2024.

До полунощ на 31 юли 31 участника се явиха. Благодарим на всички.

Както обичайно, оставаме пет дни за закъснелите и едва сутринта ще затворим формуляра за явяване. (Формулярът за явяване)

Първите предварителни резултати за допускане до участие в сборника могат да се очакват до края на август.

Много силно чувстваме липсата на прекрасната Дениса Петрова, която още от създаването на фондацията автивно и безвъзмездно помагаше работата ни като отлично подготвен и образован редактор, лектор, коректор и съветник. Обнадеждава ни обаче, че през последните месеци екипът ни започна да се допълва с нови ентусиазирани сътрудници. Вратите ни остават отворени.

 



* * *