вторник, 4 юли 2023 г.

Апева уъркшоп, Варна 2023

Фондация ВИА използва тазгодишното пътуване в България на Тодор Симеонов, създателя на апевата, за да организира с негово участие творчески срещи (лятна академия, уъркшоп) по въпросите на тази особена, все по-популярна поетична форма.

Планирани са три срещи: в София, на 12 август, във Варна, на 7 септември и в Бургас, на 13 септември.

Срещата във Варна започва от 18.30 часа на 7 септември (четвъртък), в Дома на писателите (ул. Крали Марко 11).

За участие е необходима регистрация с имейл на адрес:

varna2023@apeva.art

Всички допълнителни информации, известия, отговори на въпроси регистриралите се ще получават с имейл.

* * *

Апевата е нова поетична форма, при която в пет реда са разпределени 15 срички по правилото 1-2-3-4-5. Така тази форма е най-късия стих (с две срички по-къс от хайку).

Ето един пример:

Как

всичко

да кажа?

Не тоз стих е

къс, а… животът…

 

Новият жанр се ражда през 2016 в Унгария, където добива голяма популярност. Оттогава ежегодно се публикуват антологии на унгарската апева, появяват се и над двайсет авторски стихосбирки, а социалните мрежи са пълни с хиляди апеви.

През 2020 г. апевата покорява и България. Още през същата година излиза от печат първата антология на българската апева с участието на повече от 100 автора и със 1700 апеви. А преди дни излезе от печат четвъртата антология на българската апева.

Апеви вече са писани на повече от десет езика, включително на латински, но не е случайно, че тази форма постига такъв успех именно в Унгария и България. Създателят на новия жанр е българинът д-р Тодор Симеонов (1947!, математик, философ, писател и книгоиздател, който от 1966 г. живее и работи в Будапеща (и публикува главно на унгарски).

* * *

Открий тази нова форма на артистична изява, за която казват, че е философията на поезията, но която е лесно достъпна за всички, които добре владеят родния си език.




Фб-страница на срещата


* * *

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар